CD Recensies

LUTZ: CANTATE ALLES LEBEN STRÖMT AUS DIR

Lutz: Landesgemeindekantate ‘Alles Leben strömt aus dir’. Monika Mauch (s), Elvira Bill (a), Bernhard Berthold (t) en Markus Volpert (bs) met koor en orkest van de Bach-Stiftung St.Gallen o.l.v. Rudolf Lutz. Suisa B 656 (19’37”). 2018

 

Het is te begrijpen dat de dirigent van het jarenlange project om alle vocale werken van Bach op te nemen en intussen bij aflevering 24 met weer 3 cantates is aangekomen, ook zichzelf eens als toondichter wil manifesteren.

Derhalve schreef hij op basis van oudere teksten uit het kanton Appenzell in de stijl van Bach een cantate voor vier solisten, koor en orkest. De titel en de ondertitel zijn ontleend aan de jaarlijkse bijeenkomt van de stemgerechtigden die tot 1997 in dat kanton in Oost-Zwitserland plaatsvond en waar dit lied telkens werd gezongen. De Duitse dichteres Karolina Rudolphi (1753-1811) schreef mogelijk de tekst daarvoor, maar het is waarschijnlijker dat deze van Heinrich Tobler (1770-1838) is, een autodidact en lid van de kantonnale regering.

Aardig om de historiserende muziekpraktijk toegepast te horen op een   best bijzonder eigentijds werk dat overigens met begrijpelijk veel zorg en toewijding wordt gezongen. Jammer eigenlijk dat het al na twintig minuten voorbij is. Maar een passende andere compositie is ook niet makkelijk te vinden.