CD Recensies

LUTOSLAWSKI: PIANOWERKEN

Lutoslawski: Pianowerken. Pianosonate; Pianostukken Bukolki nr.1-5; Pianostukken voor jonge mensen nr. 1-3; Een kus van Roxanne; ‘Winter’ wals; Volksmelodieën nr. 1-12; Melodie ludowe; Etudes nr.1 en 2; Invention (manuscript Paul Sacher Stichting); Invention; Een afgeluisterde melodie; Miniatuur. Giorgio Koukl en Virginia Rosetti. Grand Piano GP 768 (69’45’). 2018

 

Voor Witold Lutoslawski (1913-1994) vormde de klank op zichzelf het primaire element in zijn muziek, een idee dat voor menigeen misschien lastig te volgen is, oordeelde hij zelf en stelde vast: ‘velen voelen zich vreemd in de klankwereld; hun gedachten vluchten naar het bereik van beelden en gevoelens dat echter niet bestaat in een muziekstuk’.

Dat moge dan vooral gelden voor werken als zijn Concert voor orkest, zijn Symfonieën, Chain en zijn Strijkkwartetten, voor de hier opgenomen, tussen 1941 en 1968 geschreven pianowerken, geldt dat in mindere mate. Het gaat om vrij vroege composities want die zijn nog vervuld van een elegant karakter dat we van Ravel kennen en van een met Szymanowski verwante welige overdaad. Dat geldt met name voor de Pianosonate, die door Giorgio Kouki wordt uitgevoerd in een door hemzelf gecorrigeerde versie van het manuscript. Hij volgt getrouw de weg die de componist heft uitgestippeld en zorgt voor sympathieke, keurige interpretaties die mooi deze onbekende werken een het licht brengen. In de drie laatste composites krijgt hij steun van pianiste Virginia Rosetti. Een heel nuttige aanwinst voor de Lutoslawski discografie.