CD Recensies

LULIER: CANTATES; INSTRUMENTALE WERKEN

Lulier: Cantates Amor, di che tu vuoi, Ferma alato pensier, Là dove a Pafo in eno, Già del empio tiranno: La Dione; Sonate voor viool, cello en b.c. in D; Sonate voor cello en b.c in F. Francesca Boncompagni (s) met de Accadenia Ottoboni o.l.v. Marco Ceccato. Alpha ALPA 06 (54’16”). 20

 

Van de Romeinse componist van Spaanse afkomst Giovanni Lorenzo Lulier (ca.1660-1700) die de bijnaam Giovannino del violone had hoewel hij zelf dat instrument niet bespeelde, is een aantal duo- en triosonates plus wat kamercantates overgeleverd.

Hij was werkzaam in de entourage van kardinaal Pietro Ottoboni en het was voorbestemming dat de Accademia Ottoboni, die bestaat uit Teresa Ceccato (v), Marco Ceccato (vc), Anna Fontana (kl) en Francesco Romano (theorbe, git) zich daarover ontfermt.

Die compacte Cantates, met hun afwisseling van recitatieven en aria ’s, hebben een aantrekkelijk lyrische inslag en worden heel lieflijk door Francwsca Boncompagni gezongen. De instrumentale werken zijn in handen van stijlbewuste, capabele instrumentalisten.

Deze cd geeft een goed idee van het compactere werk van Lulier. Wie wil horen hoe hij zich massaler en grootschaliger uit, moet beslist eens luisteren naar de 29-delige Cantate La gloria, Roma e valore met Lia Serafini, Chiara Balasso, Matteo Pigato en I Musicali Affdeti o.l.v. Fabio Misaggia (Fra Bernardo FB 1505643).