CD Recensies

LISZT: ALLELUJA E.A. GEESTELIJKE PIANOWERKEN

Liszt: ‘Alleluja’ uit Allelujah et Ave Maria d’Arcadelt, S. 183; ’Pater noster’ uit Harmonies poétiques et réligieuses nr. 5 S. 173; ‘Ave Maria’ uit Harmonies poétiques et réligieuses nr. 2 S. 173; Krug: ‘La vita di Gesú’ nr. 1-6 uit Pensieri musicali. Silvia Vaglica. Tactus TC 81000-2 (52’27”). 

 

Onder de titel Abati nella musica: Opere sacre per pianoforte geeft de Italiaanse pianiste Silvia Vaglica een recital met geestelijke werken van Liszt die in 1865 als Franciscaner monnik intrad en als abbé Liszt door het leven ging en ruim een jaar in het Vaticaan leefde, zag het als zijn taak om ook religieuze werken te schrijven. Het drietal dat de Italiaanse pianiste Silvia Vaglica hier uitvoert en dat in 1862 c.q. tussen 1848 en 1853, dus voor die tijd ontstond, behoort tot de minder bekende daaronder.

Van zijn collega Bonifacio Maria Krug (1838 - 1909), die in 1864 abt werd van het klooster in Montecassino, is niet zoveel bekend en deze als cd première opgenomen gedeelten uit Pensieri musicali. Hij stamde uit een protestante familie uit de buurt van Fulda en ontvang in 1860 de priesterwijding.

Beide componisten waren betrokken bij de Cecilia beweging die onder meer goede religieuze muziek propageerde, zelfs als deze enigszins werelds en theatraal van aard was en leverden daar onder meer deze mooi gespeelde bijdragen aan. Het is de verdienste van Silvia Vaglica dat ze ons daar geëngageerd deelachtig maakt.