CD Recensies

LOEFFLER: MUSIC FOR STRINGED INSTRUMENTS; STRIJKKWARTET EN -KWINTET

Loeffler: Music for stringed instruments; Strijkkwartet in a; Strijkkwintet Quintet in one movement. Cora Cooper (v) met het Da Vinci kwartet. Naxos 8.559077 (66’46”). 1999

 

In de serie ‘American Classics’ ruimde Naxos een plaatsje in voor Charles Martin Loeffler (1861 - 1935) die tijdens zijn leven in de muzikale muziekwereld rond Bosten als plaatsvervangend concertmeester van het Boston symfonie orkest een grote rol had gespeeld en de nodige composities op zijn naam bracht die ook internationaal de aandacht trokken en op de concertprogramma’s van de dirigenten Nikisch, Mahler, R. Strauss, Monteux, Koussevitzky, Stokowski, Reiner en Rodzinski verschenen.

Na zij dood werd her vrij gauw stil rond zijn werk, een loot dat hij met velen deelt, mogelijk aangewakkerd door de conservatieve stijl waarin hij schreef. Voor velen zal dat juist een voordeel zijn en in ieder geval doet het Da Vinci kwartet met Jerilyn Jorgensen en Margaret Miller (v), Katherine Knight (va) en Wendolyn Olsen (vc), in het kwintet aangevuld met Cora Cooper er alles aan om zijn muziek levend te houden. Er valt best veel van te genieten en het is een zinvolle uitgave.

De Music for stringed instruments is gecomponeerd ter herinnering aan de vliegenier Victor Chapman, de eerste Amerikaanse militair die tijdens W.O.I omkwam.