CD Recensies

LECLAIR: VIOOLCONCERTEN,SCHAYEGH

Leclair: Vioolconcerten in A op. 7/6, D op. 7/2, A op. 10/2 en g op. 10/6. Leila Schayegh met het La Cetra barokorkest Bazel. Glossa GCD 924202 (68’23”). 2018

Arme Jean-Marie Leclair ‘l’ainé’ (1697 - 1764) die geen succes had met zijn enige opera, scheidde van zijn vrouw, naar een gevaarlijk deel van Parijs uitweek en in 1764 vermoedelijk door zijn neef werd vermoord. Tussendoor werkte hij in Parijs mee aan de Concerts sprituels en bezocht hij Nederland een paar keer om Locatelli te ontmoeten.

Van de tegenslagen die hij ondervond is weinig te merken in de vriendelijk glimlachende Vioolconcerten die hij schreef. Ze zijn nog enigszins in de stijl van Vivaldi, maar dan wat eleganter en gevoeliger gemaakt, dus zonder snoevende arpeggio’s en nadrukkelijke ritmiek. In plaats daarvan lyrische melodiek en een expressie vol verlangen.

Net als Simon Standage (Chandos CHAN 0589) weet Leila Schayegh die eerder meewerkte aan een mooie cd met Sonates van C.P.E. Bach (Pan Classics PC 10305) en Vioolsonates van Benda opnam (Glossa GCD 922507) te overtuigen met vlotte, van het juiste soort élan en gevoeligheid getuigende vertolkingen waarmee ze de kwaliteit van deze werken onderstreept. Figuraties krijgen bijzondere aandacht en waar nodig danst te muziek. Alles op ‘oude’ instrumenten in de lage stemming A = 408Hz uit de buurt van Schola Cantorum Basiliensis komend.