LOCKWOOD: SOUND MAP OF THE HUDSON RIVER, A
CD Recensies - L

Lockwood: A sound map of the Hudson river. Lovely music LCD 2081 (71’29”). 1982

De Nieuw Zeelandse componiste Annea Lockwood (1939) studeerde in Londen compositie aan het Royal college of music bij Fricker en volgde cursussen elektronische muziek bij Gottfried Michael Koenig in Darmstadt, ging daarna naar de V.S. waar ze docente elektronische muziek in Vassar werd en als componiste actief bleef.

Ze is gefascineerd door de geluidswereld van mens en natuur. In groot- en kleinschalige composities en met (veelal elektroniche) geluidskunst probeert ze de schoonheid van die vaak subtiele klanken te vangen.

In deze soundmap schildert ze de loop van de 507km lange Hudson die in het Adirondackgebergte ontspringt en via Albany naar New York stroomt, langs Manhattan en Jersey City en in Haven uitmondt. Iets dergelijks deed ze met de Donau. Via dergelijke beeldende klankcollages streeft ze ernaar om deze rivieren tot leven te wekken.

Andere, ook op cd verschenen werken van haar zijn Jitterbug, Night and fog en Worls rhythms. Ze heeft ook door Fluxus geïnspireerde stukken gemaakt over brandende en verdrinkende concertvleugels.

Wie eens wat ongewoons wil horen, is welkom bij haar.