LOEWE: GRAND DUO; SCHOTTISCHE BILDER; DUO ESPAGNÔLA
CD Recensies - L

Loewe: Grand trio in g op. 12; Schottische Bilder op. 112 nr. 1/3; Duo espagnôla. Henning Lucius (p), Marietta Kratz (v), Lena Eckels (va) en Christian Seibold (kl). CPO CPO 555-256-2 (53’31”). 2018  

Carl Loewe (1796 - 1869), de Duitse componist, tenor en dirigent, staat natuurlijk vooral bekend als de componist van ruim 600 Ballades en lederen. Dat hij tijdens zijn langjarige werkzaamheden in Stettin daarnaast ook nog aardig wat andere werken schreef, zoals 2 Symfonieën, twee Pianoconcerten, acht pianowerken, vier strijkkwartetten, wat kamermuziek (waartoe de hier opgenomen drie stukken behoren) en vijf opera’s, raakte met de tijd vergeten van de ’Schubert uit het noorden’.

Dat hij best wat meer erkenning waard is, bewijst deze uitgave. In 1831 beschreef de Musikalische Zeitung het een jaar eerder geschreven Grand pianotrio dat nu eens niet voor piano, viool en cello is, maar voor piano, viool en altviool als ‘großartig, gut erfunden, gehalten und sinnig durchgeführt’ en ook Schumann uitte zich waarderend; hij beschouwde het als een van Loewe’s beste werken.

De Schottische Bilder zijn voor klarinet en piano en ontstonden door de belangstelling die Loewe had voor de Schotse natuur. Omdat er geen doedelzak bij de hand was, koos hij een klarinet om dat uit te drukken. Zo beschouwde hij ook de altviool als ideaal middel om het Spaanse karakter  te tonen in het Duo espagnôla.

Het zal voor de vier uitvoerenden niet het werk van alledag zijn om muziek van Loewe uit te voeren, maar ze kwijten zich alle heel goed van hun taak en maken iets waardevols van hun taak.