CD Recensies

LOEWE: PIANOWERKEN

Loewe: Zigeunersonate op. 107a; Mazeppa op. 27; Grande sonate in E op. 16; Alpenfantasie op. 53. Linda Nicholson Toccata classics TOCC 0278 (70’28”). 2012

Loewe: Le printemps op. 47; Biblische Bilder op. 96; Sonate brilliante in Es op. 41; Abendfantasie op. 11. Linda Nicholson. Toccata classics TOCC 0489 (73’08”). 2017

We herinneren ons Carl Loewe vooral als componist van de Balladen, verhalende liederen. Dat hij ook wezenlijke bijdragen leverde aan andere compositorische genres wordt te gemakkelijk vergeten. Loewe had wel compositie en zang gestudeerd bij Daniel Gottlob Türk in Halle, maar was als pianist een autodidact.

Dat weerhield hem er niet van de sonate als een heilig doel te stellen. Met Beethoven als voorbeeld. In de praktijk pakte dat interessant uit. Zo heeft de Zigeunersonate uit 1847 iets heel persoonlijks. Het werk bent quasi improviserend met iets dat niets van de sonatevorm heeft, maar des te meer van zigeunerfolklore. Het tweede deel met de titel ‘Indiaans sprookje’ heeft iets bovennatuurlijks en het slotrondo had van Weber kunnen zijn. In het langzame deel - avond gebeden - is is van cimbalomgeluiden geïmiteerd.  

Mazeppa, een ‘ballade zonder woorden’ - net als bij Liszt - gebaseerd op Byron heeft een stormachtige galop, waarna de Grande sonate ineens weer heel conventioneel, haast Schubertiaans klinkt en een uitgesproken virtuoos scherzo bevat. De Alpenfantasie uit 1835 heeft iets mijmerends als schets van het gebergte.

Op de tweede cd wordt de tocht door de acht in Wikipedia genoemde pianowerken voortgezet. De drie Bijbelse beelden betreffen ‘Bethseda’,  ‘De weg naar Emmaus’ en ‘Martha en Maria’. Opvallend genoeg is de daarin niet vermelde Sonate brilliante wèl en de wel genoemde Grand sonate elégique in f op. 32 niet is vastgelegd. Op de 4 Fantasieën op. 137 na zijn inderdaad de volledige pianowerken aanwezig.  

De Engelse Linda Nicholson, niet onbekend op het Festival Oude muziek, die speelt op een Erard vleugel uit 1839, zorgt voor heel gave, idiomatische verklankingen die keurig zijn vastgelegd. Hier valt veel te genieten.

Deze opnamen met de nodige cd premières verschenen bij de herdenking van Loewe’s honderdvijftigste sterfdag.