CD Recensies

LOGROSCINO: STABAT MATER, FLUITCONCERT, CANTATE

Logroscino: Cantate Ecco l’ara, ecco il lume in g; Fluitconcert in G; Stabat mater in Es. Giulia Semenzato (s), Raffaele Pe (ct), Marcello Gatti (traverso) met Talenti vulcanici o.l.v. Stefano Demicheli. Arcana A 455 (69’12”). 2018 

Een paar jaar geleden hoorde ik voor het eerst iets van de Napolitaanse Nicola Logroscino (1698 - 1764): het Concert voor fluit, 2 violen, altviool en b.c.in G met Renata Cataldi en Le musiche da camera (Dynamic CDS 7674). Hij schreef bosjes opera’s en oratoria maar slechts weinig instrumentale werken.

Behalve het hier opgenomen Stabat mater in Es dat in 1760 in Palermo in première ging, is er nog een Stabat mater in g dat echter aan Caffaro wordt toegeschreven.

Het aantrekkelijke van deze cd is dat deze drie werken in verschillende genres bevat die kenmerkend zijn voor de Napolitaanse school waarvan Alessandro Scarlatti de grondlegger was en zelf in 1723 een Stabat mater schreef, zoals ook Pergolesi dat voor dezelfde bezetting in 1736 deed. Die beide Stabat maters zijn samen met andere werken ooit op een dubbelalbum uitgebracht met Mirella Freni en Teresa Berganza (Archiv 459.454-2).

Ook Logroscino toont een vrij theatrale voorkeur in dit werk waarin vrij uitgebreide aria’s worden afgewisseld door levendige duetten en passages met volksmuziek inslag door simpele recitatieven. Het gaat om een zeker niet onbeduidende herontdekking die heel fraai wordt gezongen voor sopraan Giulia Semenzato en de markante countertenor Raffaele Pe.

De zangeres is opnieuw te horen in de briljante cantate, terwijl Marcello Gatti vrolijk op zin fluit kwinkeleert in het Fluitconcert.

Het ensemble Talenti vulcani, o.a. bekend van de opnamen Aria’s voor Nicolini met aria’s van Händel, Sarri en A. Scarlatti (Arcana A 427) en het programma Lux in tenebris met werken van Manna en Feo (Arcana A 437) levert mooi coherente, virtuoze en geestdriftige begeleidingen.