CD Recensies

LIDARTI: ESTHER

Lidarti: Esther. Anne Lise Sollied (s., Esther), Ulrike Helzel (ms., Donna Israelita), Donald Litaker (t., Ahasveros), Mario Zeffiri (t., Mordocaï) en Laurent Naouri  (b., Haman) met het koor van de Lettone omroep en het Nationaal orkest van Montpellier Lang o.l.v. Friedemann Layer. Accord 476.1255 (2 cd’s, 1u., 59’07”). 2003

In tegenstelling tot zijn Italiaanse naam was Cristiano Giuseppe Lidarti (1730 - 1793) een in Oostenrijk geboren componist van Italiaanse afkomst die in Pisa overleed en op verzoek van de Joodse gemeenschap in Amsterdam het niet zolang geleden in 1999 teruggevonden oratorium Esther in 1774 in het Hebreeuws van Abraham Caceres componeerde.

De geschiedenis handelt over hoe koningin Esther de Joden uit Perzië redde van koning Ahasverus (Xerxes) en zijn complotterende adviseur Harman.

Het geven is bekende uit het gelijknamige oratorium van Händel uit 1718. 

De enige opname van dit opvallende werk is gelukkig meteen een goede.

Lidarti schreef verder niet alleeen Joodse cantates als ‘Be-fi yesharim’, ‘Kol ha-neshama’ en ‘Ha-meshi’ach illemin’ en ‘Boie b’shalom’ (waarvan een mooie opname bestaat het het Apollo ensemble o.l.v. David Rabinovich (Centaur CRC 3348), maar ook een een drietal Vioolconcerten en een Quartetto (Francesco d’Orazio met Auser Musici (Hyperion CDA 67685).