CD Recensies

LIGETI: CLOCKS AND CLOUDS; VIOOL- EN CELLOCONCERT

Ligeti: Celloconcert; Clocks and clouds; Vioolconcert; Met fluiten, trommels en vedels. Resp. Siegfried Palm (vc) met het ASKO- en Schönberg ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuw; Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss; Frank Peter Zimmermann met het ASKO- en Schönberg ensemble o.l.v. Reinbert de Leeuwen Katalin Károlyi (ms) met de Amadinda slagwerkgroep. Teldec 8573-87631-2 (67’35”). 2001 

Luchtkastelen bouwen en met het hoofd in de wolken lopen. Schrijvers en componisten dromen graag een eind weg. Zeker het beeld van voorbijdrijvende wolken stookt de fantasie van kunstenaars flink op. Langzaam oplossende wolkenpartijen, net zo vliedend als ons leven.

Debussy werd erdoor geïnspireerd tot ’Nuages’ uit zijn 3 Nocturnes, Ligeti tot zijn Clocks and clouds.

De enige opname waarop dat werk voorkomt maakt deel uit van de door Sony begonnen, maar gelukkig door Telefunken afgemaakte volledige opname van de werken van Ligeti (1923 -2006) begin deze eeuw met steun van de Zwitserse mecenas Vincent Meyer.

Het verhaal gaat, dat de belangrijkste vertolker, dirigent Esa-Pekka Salonen niet door de deur kon met de veeleisende componist en daarom zijn medewerking staakte, waarna ook Sony het project opgaf en Telefunken met met o.a. Jonathan Nott en Reinbert de Leeuw de Leeuw overnam.

Het 14’23” durende Clocks and clouds uit 1973 voor 12 vrouwenstemmen en een redelijk groot bezet kamerorkest is een mooi voorbeeld van Ligeti’s ethos om twee van zijn lievelingsstructuren toe te passen: ‘precies bepaald; (clocks) versus ‘globaal, onbepaald’ (clouds). Dat alles vertaald in poëtische klanken die nu eens helder, dan weer diffuus zijn, maar steeds haast hypnotiserend fascineren. Uiterste strengheid tegenover onbeperkte vrijheid: wat een prachtig soundscape in deze meesterlijke vertolking.