CD Recensies

LUPI: KOORWERKEN

Hellinck: Missa surrexit pastor bonus; Lupi: Salve celeberrima virgo; Quam pulcra es; Benedictus Dominus Deus Israel; Te Deum laudamus. Brabant Ensemble o.l.v. Stephen Rice. Hyperion CDA 68304 (70’39”). 2019

Het in 1998 opgerichte Engelse Brabant ensemble van Stephen Rice bestaat uit een dozijn zangers die zijn gespecialiseerd in Renaissancemuziek uit de Zuidelijke Nederlanden en dan bij voorkeur van onbekende componisten als Antoine de Févin (Hyperion CDA 68304) en Jacquet (Hyperion CDA 68088).

Hier komen de in Brugge geboren Wulfaert ‘Lupu’ Hellinck (1494 - 1541) Brugge en de op 33-jarige leeftijd gestorven Johannes Lupi, ‘Jean Leleu’ (ca. 1506 - 1539) uit Kamerijk in cd premières aan de beurt. In de meeste naslagwerken zal men vergeefs naar hun naam zoeken, veel is dus ook niet over hen bekend, maar hun muziek blijkt zeker de moeite waard. Hun op elkaar lijkende namen hebben aan de verwarring bijgedragen.

Met de solistisch optredende sopranen Helen en Kate Ashby, Eloise Irving, alt Emma Ashby en de tenoren David Condry en Christopher O’Gorman zorgt het ensemble voor uitvoeringen die heel muzikaal en vervuld van de juiste gevoelens zijn met een mooie invulling van de melodielijnen. 

De belangrijkste werken hier zijn de nogal licht getoonzette Mis van Hellinck en het meerstemmige Te Deum van Lupi

De vijf composities worden heel Engels nadrukkelijk op de tekst georiënteerd voorgedragen maar zijn toch niet voortdurend makkelijk duidelijk te verstaan. Misschien was een paar stemmen minder beter geweest.

Is niet het bon mot van Thomas Beecham dat ‘De Engelsen niet van muziek houden, maar wel van het mooie geluid die daarmee wordt voortgebracht’? Welnu: hier is ’nice noise’ in overvloed.