CD Recensies

LISZT: HISTORISCHE HONGAARSE PORTRETTEN E.A.

Liszt: Historische Hongaarse portretten S. 205/205a ‘István Széchenyi’, ‘József Eötvös’. ‘Mihaly Vörösmarty’, ‘László Teleki’, ‘Ferenc Deák’, Sándor Petöfi’ en ‘Mihály Mosonyi’; ‘Richard Wagner Venezia’ S. 201; ‘Am Grabe Richard Wagners’ S. 202; ‘La lugubre gondola’ S. 200 (versie nr.3); ’Schlaflos Frage und Antwort’ S. 203; ‘’A magyarok Istene’ S. 543a/R 214a (tweehandige versie); ‘Petofi Szellemenek’ S. 195; ‘Trauer-Vorspiel und Trauermarsch S. 206; ‘Monosnyis Grabgeleit’ S. 194’, ’Prelude naar Bachs cantate ‘Weinen Klagen, Sorgen, Klagen’ S. 179. Jenö Jando. Naxos 8.574059 (77’58”). 2018

In zijn volledige opname van Liszts pianowerken is Jenö Jando aangekomen bij aflevering nr. 54 met meest onbekende late pianowerken uit de periode 1870 tot 1885 (zelf stierf hij 31 juli 1886 in Bayreuth) met uitzondering van het als laatste ontroerende brok ‘Weinen Klagen, Sorgen, Klagen’ op basis Bachcantate nr. 12 dat hij in 1859 schreef. Ondanks die vroegere ontstaansdatum is het zeven minuten durende werk in pianistisch opzicht het meest geavanceerde werk van al dat vooruitwijst naar toekomstige pianistische ontwikkelingen.

Het recital bevat enige bekende late werken, maar verrast met zeven portretten van ons thans onbekende Hongaarse politici, een dichter en een musicus en enige andere composities die misschien zelfs niet voorkomen in de ‘volledige opnamen’ van Lesley Howard op 99 Hyperion cd’s.

Naxos vertrouwde de reeks aan verschillende pianisten toe en hier is Jandó voor de vierde keer aan de beurt. Gelukkig overdrijft hij geen moment de dramatiek die in sommige van deze composities aanwezig is, maar zorgt hij voor heldere, heel muzikale vertolkingen waarin zijn technische gaven niet tekortschieten,

Dat de sfeer van de meeste werken aan de sombere kant is, is hem zeer bewust. In  ‘Am Grabe Richard Wagners’ gebruikt hij heel treffend een thema uit Parsifal.

 

Het is een niet geringe prestatie om zo’n omvangrijk project op stapel te zetten en we mogen Naxos dankbaar zijn, dat Liszts omvangrijke oeuvre tegen een zeer civiele prijs beschikbaar is gemaakt.