LISZT: SONETTI DI PETRARCA; RECUEILLEMENT E.A.
CD Recensies - L

Liszt: Sonetti di Petrarca nr. 1-3 S. 158; Venezia e Napoli S. 159; Pianostuk in As S. 189a; Recueillement: Vincenzo Bellini in memoriam ‘Andacht’; Schlaflos, Frage und Antwort S. 2031; Toccata S. 197a; Galop de bal S. 220; Galop in a S. 218; Galop chromatique S. 219. Jue Wang. Naxos 8.572808 (65’35”). 2011

Naast Hyperion met de Engelse pianist Lesley Howard die op 99 cd’s de zogenaamd complete pianowerken van Liszt opnam, ontwikkelde ook het goedkopere label Naxos zo’n complete uitgave, waar van dit aflevering 37 is. Naxos laat echter veel meer pianisten aan bod komen, in dit geval de in Shanghai geboren Jue Wang die hier zijn cd debuut maakt. 

De drie Sonetti di Petrarca werden in Italië geschreven nadat de componist er met Marie d’Agoult vandoor was gegaan. Ze illusteren de opbloeiende liefde, de kracht van de liefde, de schoonheid van zijn minnares en de pijn die de liefde teweeg kan brengen.

Ook in het virtuoze aanvankelijk vierdelige, later tot drie delen teruggebrachte Venezia e Napoli met materiaal uit het eerste deel dat later werd hergebruikt in het Symfonisch gedicht Tasso en het charmante Pianostuk worden Italiaanse thema’s aan de orde gesteld, maar dan uit de periode kort na de bittere scheiding van het paar. Recueillement is een treurzang over de jonggestorven collega Bellini. De stormachtige Toccata is uit het latere leven van Liszt en de Grand galop chromatique was een van zijn lievelingstoegiften.

Jue Wang zorgt voor meeslepende, licht declamatorische en gedistingeerde verklankingen met flitsende momenten.