CD Recensies

LANG-ZALMONT: PIANOWERKEN

Lang-Zaimont: Pianosonate; Nocturne ‘La fin du siècle’; Jupiter’s moons 1-6; Hesitation rag. Joanne Polk. Albany TROY 617 (62’56”). 2002

De in 1945 geboren Amerikaanse componiste, pianiste en pedagoog Judith Lang Zaimont schreef orkestwerken, werken voor harmonieorkest, oratoria en liturgische muziek, opera’s, koorwerken, vocale muziek, orgelcomposities, kamermuziek en pianowerken zonder dat we daar hier iets van wisten. Alles wijst op een grote productiviteit, die ook met zich meebrengt dat lang niet alles van haar van belang is. Maar ze maakt wel indruk met haar vakmanschap, haar goede smaak en een fundamentele oprechtheid. Waar het alleen enigszins aan ontbreekt, is aan een persoonlijk stempel.

Dat blijkt ook uit deze opname met pianowerken, waarmee Joanne Polk een tipje van de sluier rond haar landgenote oplicht en het ligt zeker niet aan haar dat niet alles een individueel karakter krijgt, maar vormelijk beschouwd zit de driedelige Pianosonate goed in elkaar en hebben beide andere werken best sfeer. Hoewel in 2001 inmiddels 12 manen van de planeet Jupiter bekend waren en er met nieuwe technieken daarna nog heel wat meer ontdekt zijn, beperkte de componist zich tot een zestal. Het gaat ook minder om Jupiter dan om zes karakterstukken met een geofysieke en mythologische achtergrond, zoals titels als ’The moons swim in orbit’, ‘Europa’, ‘’Ledo’ en ‘Io’ aanduiden.

Bij de Nocturne ‘La fin du siècle’ gaat het om een vroeger werk uit 1979 als terugblik in de tijd.