CD Recensies

LECOCQ: PETIT DUC, LE

Lecocq: Le petit duc. Elaine Thibault (s., duchesse Blanche de Partenay), André Joblin (t., Duc Raoul de Partenay), Denise Benoit (ms., Diane de Chateau-Lansac), Claude Cales (t., Montlandry) en Jean Giraudeau (bs., Frimousse) met koor en orkest o.l.v. André Grassi. Accord 472.874-2 (2 cd’s, 97’37”). 1969

Bent U klaar om wat leuks te ontdekken? Dan is het de moeite waard om eens te luisteren naar de operette (beter gezegd opera buffa) Le petit duc van Alexandre Lecocq (1832 - 1918) uit 1878. Het is een mooi voorbeeld van de Franse operettetraditie die voornamelijk wordt gedragen door immigrant Offenbach. 

De muziek die Lecocq schreef heeft het soortelijk gewicht van een schuimtaartje, maar hat net zo lekker weg. Hier gaat het om een drieakter op libretto van Meilhac en Halévy over een huwelijk in aristocratische kringen in Versailles. Het verhaal gaat over de jonge hertog Raoul Montandry die al op zestienjarige leeftijd wordt uitgehuwelijkt aan zijn leeftijdgenote Blanche. De ouders denken dat het stel te jong is om te trouwen, laat staan om seks te hebben. Daarom wordt Blanche geparkeerd in een nonnenschool en gaat Raoul in het leger. Maar het jonge stel laat zich daardoor niet weerhouden. Raoul belegert de school van Blanche en bevrijdt haar waarna een verloving en een huwelijk niets meer in de weg staat.

Dat wordt bezongen in een stel aria’s en duetten van de charmantste soort die de componist schreef. In deze uitvoering zijn het niet zozeer de onschuldige lichte sopraan Elaine Thibault en de wat te rijpe elegante André Joblin die de sterkste indruk maken, maar de goed contrasterende stemmen van Claude Cales met zijn lichte tenor en Jean Giraudeau met zijn sonore bas. Mooi te horen in hun duetten uit de eerste en tweede akte.

André Grassi zet het werk wat pedant in, maar laat het geleidelijk mooi opbloeien.

Uiteindelijk bevalt dit werk van Lecocq me beter dan zijn bekendere La fille de Madame Angot. Van het ballet daaruit bestaat een mooie opname van Richard Bonynge, samen met Hérolds La fille mal gardée (Decca 442.9048).