LOEWE: SYMFONIE; PIANOCONCERT NR. 2
CD Recensies - L

Loewe: Symfonie in d; Pianoconcert nr. 2 in A. Ewa Kupiec met de Philharmonie de Lorraine o.l.v. Jacques Houtmann. Koch Schwann 31539-2 (59’01”). 1994

Carl Loewe (1796 - 1869) staat natuurlijk in de eerste plaats te boek als de componist van honderden Ballades (verhalende liederen en andere liederen), maar hij schreef ook twee Symfonieën, 2 Pianoconcerten, vier Strijkkwartetten, een Pianotrio en andere kamermuziek, pianowerken, zes Opera’s, 17 Oratoria en Gewijde werken. Maar hij was ook dirigent en gaf zelfs de eerste uitvoering van Mendelssohns Ouverture Midzomernachtsdroom in 1827 en hij was met Mendelssohn solist in diens Concert voor 2 piano’s en orkest en hij vestigde de aandacht van Wagner op zich. Die zei namelijk in 1875 over hem: "Ha, das ist ein ernster, mit Bedeutung die schöne deutsche Sprache behandelnder, nicht hoch genug zu ehrender deutscher Meister, echt und wahr!"

Wie Loewe eens van zijn ook niet geringe, vrij zeldzame orkestrale kant wil leren kennen, zal baat vinden bi de goede uitgave van Houtmann. Een jaar of tien later, in 2003, nam Mari Kodama met het Russisch nationaal orkest o.l.v. Kent Nagano nogmaals, en mooier het Pianoconcert samen met Chopin 2 op (Pentatone PTC 5186-026).