CD Recensies

LUDFORD: HEVENLY SONGS; MISSA SABATO

Ludford: Heavenly songs. Missa sabato; Anon.: ‘Deo gracias anglia’; ‘Glose sur Edi beo thu hevene quene’; ‘Ite missa est’; ‘Glose sur There is no rose’; ‘Abide I hope’. Sylvain Manet (altus), Esther Labourdette (s), Jérémie Couleau (t) en Christophe Deslignes (org) met La Quintina o.l.v. Jérémie Couleau. Paraty PTY 220191 (60’42”). 2019

De reputatie van de Engelse componist Nicholas Ludford (ca. 1490 - 1557) was altijd overschaduwd door die van zijn tijdgenoten Tallis en Taverner. Hoe onterecht dit was, blijkt o.a. uit deze opname, want hij was minstens even getalenteerd. Het is ook merkwaardig dat hij zoveel minder bekend is en dat er zo weinig opnamen va zijn werken bestaan.

Hij moet minstens zeventien Missen hebben gecomponeerd, meer dan welke Engelse tijdgenoot dan ook. Zo schreef hij een cyclus van zeven ‘Lady’ missen ter ere van de maagd Maria, voor elke dag van de week eentje. Ze ontstonden voor het begin van de Reformatie en vertegenwoordigen een vrij zwierig genre van de Latijnse Liturgie, die kort daarna door de grondige religieuze hervormingen van Hendrik VIII uit de mode raakten.

Ludford was in dienst van de St. Stephens kapel bij wat destijds het Westminster paleis was en hij componeerde zijn geestelijke werken voor Catharina van Aragon, de echtgenote van Hendrik van wie hij van de paus niet mocht scheiden. 

In deze Franse uitvoering onder de titel Heavenly songs van Jérémie Couleau klinkt de driestemmige zaterdag Mis sereen, harmonies, subtiel en stabiel, precies wat deze nodig heeft. De solisten leveren mooie bijdrage, Een organetto (klein Italiaans knoppen accordeon dat ook vaak in de volksmuziek wordt gebruikt) zorgt voor een mooi bescheiden, wat amechtige begeleiding in de tevens opgenomen solostukken. Als geheel een geslaagde, nuttige cd première.