CD Recensies

LÓPEZ,J.: ORKESTWERKEN

Lopéz, J.: Perú negro. Synesthésie; Lord of the air; América salvaje. Jesús Castro Balbi (vc) met het Noors Omroeporkest o.l.v. Miguel Harth-Bedoya. Harmonia Mundi HMU 90.7628 (66’59”). 2013
 
In september 2020 liet het Concertgebouworkest zijn bezoekers kennismaken met The travails of Persiles and Sigismunda van de Peruaanse componist Jimmy Lópzez (1978). Dat maakte nieuwsgierig naar de in Lima geboren componist die zijn muzikale opleiding kreeg inn eigen land en vervolgens in Finland (aan de Sibelius Academie) en de V.S. in Berkeley.Waarna hij nog een stel masterclasses bij o.m. Magnus Lindberg, Brian Ferneyhough en Michael Nyman.
Hij heeft intussen ruim tien orkestwerken, vijf concerten (waarvan eentje voor koto), heel wat kamermuziek, de opera Bel canto op een gegeven uit de gelijknamige novelle van Ann Patchett waarin René Fleming en het oratorium Dreamers.
Alle werken op deze cd zijn vrij lawaaierige, viriele werken met een Afro-Peruaanse inslag, met name in het fel pulserende Perí negro. Maar ook de Europese connectie speelt een rol door zijn studie in Finland. Zo onderzoekt hij in Synesthésie de mogelijkheden van de combinatie van gestemd slagwerk, sensueel klinkende strijkers, sombere houtblazers en blinkend koper.
Het vierdelige Lord of the air voor cello en orkest werd geïnspireerd door de vlucht van een een adelaar boven de Andes en América salvaje, ook met vier delen, waarin volksmuziek en kunstmuziek zijn verenigd, is één lang crescendo waarin op heel ruige en gedurfde manier de wilde Amerika’s uit de titel worden geëerd.
De Frans/Amerikaanse cellist Jesús Castro Balbi heeft Peruaans bloed in de aderen en lijkt de ideale vertolker van Lord of the air. Verder valt op hoe goed het Noorse orkest o.l.v.  Lord of the air o.l.v. Miguel Harth-Bedoya   het karakter van deze muziek aanvoelt.