CD Recensies

LINDBERG: WAVES OF WOLLONGONG, THE; LIVERPOOL LULLABIES

Lindberg: The waves of Wollongong voor 9 trombones en orkest, Liverpool lullabies voor trombone, slagwerk en orkest; 2017 voor orkest. New trombone collective, Evelyn Glennie (slagw) en Christian Lindberg (tromb) met het Antwerps symfonie orkest o.l.v. Christian Lindberg. BIS SACD 2418 (72’00”). 2018
 
Ter gelegenheid van het Europese trombone festival ‘Slide factory 2009’ bestelde het Rotterdams filharmonisch orkest bij Christian Lindberg (1958) een compositie voor negen trombones en orkest. Dat werd The waves of Wollongong en eind maart dat jaar als zodanig gespeeld. 
Nu is het werk ook op cd verschenen. Het werd geïnspireerd door de mooie grote golven die aanspoelen op het strand van Wollongong in het Australische New South Wales waar ik ze in de jaren tachtig ook heb gezien. Met 9 trombones wordt daar een machtig, zelfs bedreigend spektakel van gemaakt.
De Liverpool lullabies hebben niets met de Engelse stad te maken, maar mogelijk het het dorpje Liverpool aan het Onondaga meer in de buurt van Syracuse in de V.S. Volgens de componist gaat het werk over het jaar 2016 waarin Donald Trump tot Amerikaans president werd gekozen en alles in de wereld veranderde, zoals hij dat in de media volgde. De bedreiging die daarvan uitgaat wordt door een trombone en slagwerk onderstreept en de componist had voor de solopartijen meteen Evelyn Glennie en zichzelf voorbestemd.  Beter had hij het niet kunnen treffen en ook het Antwerpse orkest speelt boven verwachting goed.