CD Recensies

LASSUS: NOZZE IN BAVIERA, LE

Lassus: Le nozze in Baviera. Ensemble Origo o.l.v. Eric Rice. Naxos 8.579063 (60’55”). 2020
 
Toen in 1568 het huwelijk werd gesloten tussen Wilhelm V van Beieren en Renate van Lorraine in München werd Orlando di Lassus (ca. 1532 - 1594), die daar sinds 1556 maestro di cappella was, gevraagd voor de muzikale omlijsting te zorgen. De festiviteiten duurden achttien dagen en moeten spectaculair zijn geweest om daarmee de feesten aan Italiaanse hoven te overtreffen.
Zich baserend op een ooggetuigenverslag van die feesten, heeft Eric Rice getracht een programma samen te stellen als hypothetische reconstructie van de gebeurtenissen destijds. De dag werd begonnen met een Te Deum, tijdens de lunch klonken motetten en ’s avonds ging het los met liederen en dansen.
Ingeleid door Filippo Azzaioli’s Villotte alla Padoana bestaat het programma uit fragmenten uit Lassus’ Cantiones LV 1586.3, Gratia sola Dei LV. 364, gedeelten uit Libro de villanelle, moreschi et altre canzone, terzo libro delle villotte alla napoletana en Terzo libre di madrigali, aangevuld met een Te Deum en een geïmproviseerde komedie. De moresca is ook een soort villanelle met vaak een wat gewaagde tekst in potjesitaliaans.
Het hele programma werd een interessant licht op de manier waarop in de zeventiende eeuw dergelijke feesten aan het hof werden gevierd. Het Amerikaanse Ensemble Origo (Latijn voor eerste begin) telt zo’n vijftien zangers en instrumentalisten en heeft zich onder Eric Rice toegelegd op dit soort feestelijke muziek die vol kleur en sfeer wordt voorgesteld. Met enige fantasie kan men zich voorstellen hoe het er toen aan toe ging.