CD Recensies

LOCATELLI: LABIRINTO, IL, VIOOLCONCERTEN GRINGOLTS

Locatelli: Il labirinto. Vioolconcerten in G op. 3/9, A op. 3/11, D op. 3/12 ‘Il labirinto armonico’. Ilya Gringolts met het Fins Barokorkest o.l.v. Irma Niskanen. BIS SACD 2445  (61’29”). 2020
 
De verschijning van Pietro Locatelli (1695 - 1764) op het Italiaanse muziektoneel moet zoiets als een donderslag bij heldere hemel zijn geweest. Hij schreef materiaal  voor de viool zoals dat nog nooit tevoren was gebeurd en voerde het tot in het hoogste bereik uit zoals niemand tevoren dat waarschijnlijk had gekund. Volgens een anekdote vielen bij het aanhoren de vogels van verbazing uit de bomen. Bij tijdgenoten had hij de bijnaam ‘aardbeving’ en tijdens zijn soms wel drie uur durende optredens zonder pauze droeg hij een zware, donkerblauwe kamerjas en droeg ij een omgegespt zwaard, Een nieuw soort virtuositeit was geboren en kreeg vorm als Capriccio. 24 daarvan werden uitgegeven onder de titel Il labirinto armonico maar schijnbaar nooit alle 24 samen opgenomen.
In 1733 publiceerde hij L’arte de violino voor soloviool, strijkers en b.c. waarmee zowel de viooltechniek als het soloconcert op een hoger plan werden gebracht. Die twaalf concerten zijn tweemaal opgenomen: in 1995 door Mariana Sirbu met I Musici (Philips 446.506-2) en in 2002 door Luca Fanfoni en Reale concerto (Dynamic CDS 394/1-3).
Wie niet zit te springen om zo’n volledige set op 3 cd’s, kan gediend zijn met deze erg mooiklinkende opname met een drietal kenmerkende concerten, stijlvol gespeeld door Ilya Gringolts die alleen niet bekend staat als aanhanger van de authenticiteitsrichting, maar ook zo best tot mooie resultaten komt.