CD Recensies

LANDOWSKY: CONCERTANTE WERKEN

Landowsky: Pianoconcert nr. 2; Concertino voor trombone en strijkorkest; Fluitconcert; Concert voor Ondes-Martenot, slagwerk en orkest. Resp. France Clidat (p), Michel Becquet (tromb), Alain Marion (fl) en Jeanne Loriod (Ondes-Martenot) met de Philharmonie de Lorraine o.l.v. Jacques Houtmann. Koch 311175 (77’45”). 1990
 
Marcel Landowsky (1915 - 1990) werd in Bretagne geboren. maar bracht het grootste deel van zijn leven in Parijs door in de beste culturele kringen rond André Malraux, die minister van cultuur was  tijdens de regering van De Gaulle en het Franse culturele leven in de jaren 1960 en 1870.
Op deze cd krijgen we een goed beeld van deze componist aan de hand van die totaal verschillende concerten. Het Pianoconcert nr. 2 (1963) heeft een ondertoon van dreiging, is heel energiek en bezit ook een soort vloeiende schoonheid die vooral aan de piano is te danken. 
Messiaen en Jolivet waren Landowsky voor bij het componeren van diens Concert voor Ondes-Martenot uit 1967. De typische zingende zaag stem van het instrument voert de luisteraar door een heel expressieve muzikale reis zonder dissonanten, maar vol spanning. In het compacte Concertino voor trombone en strijkorkest uit 1990 geeft de solist makkelijk spel om zich virtuoos te profileren.
Alle vertolkingen doen zijn muziek recht. In 2015 werd Landowsky’s honderdste verjaardag bescheiden herdacht. Het zou jammer zijn als deze bescheiden, vindingrijke en verbeeldingsvolle componist geleidelijk wordt vergeten, want zijn muziek verdient meer dan zelfverloochening.