CD Recensies

LANG, D.: PIERCED; CHEATING, LYING, STEALING; HOW TO PRAY E.A.

Lang, D.: Pierced; Reed: Heroin (bew, Lang);  LangCheating, lying, stealing; How to pray; ’Wed’ uit Memory pieces. Boston Modern Orchestra project, Real Quiet, Theo Bleckmann (stem), Felix Fan (vc), Evan Ziporyn (kl) en Andrew Russo  (p, synthesizer). Naxos 8.559615 (51’03”). 2008
 
De Amerikaanse componist David Lang (1957) schijnt een nieuw muziekgenre te hebben geschapen buiten minimal, new age, transcendental, spectral of fusion om. Zijn muziek is vrij simpel, ruw, met energie geladen en nu eens opwindend, dan weer bedachtzaam met soms herinneringen aan Frank Zappa.
Pierced lijkt heel illustratief voor zijn stijl. Die is hoekig, uitgesproken ritmisch en nogal elementair. Zijn bewerking van Lou Reed’s Heroin brengt het stuk terug naar de wereld van Bach met alleen de menselijke stem en een cello. Voor contrast zorgt daarna het funky en wat verontrustende Cheating, lying, stealing. Of het gemakkelijker wordt om te bidden met begeleiding van slagwerk, keyboards en een versterkte cello is de vraag. Maar zonder die titel is een een effectief stuk met blues karakter.
Het programma wordt besloten met ‘Wed’ uit de cyclus Memory pieces waarin de componist als in trance converseert met pianist Andre Russo en waarin de tijd vrijwel stil lijkt te staan. Eindelijk een moment van ontspanning.  
Real Quiet bestaat uit David Cossin (slagw), Felix Fan (vc) en Andrew Russo (piano en synthesizer). Alle vertolkingen dragen het stempel van autoriteit en maken dat de muziek van Lang erg boeit.