CD Recensies

LUCIER: MUSIC FOR PIANO WITH SLOW SWEET PURE WAVE OSCILLATIONS XL

Lucier: Music for piano with slow sweet pure wave oscillations XL. Nicolas Horvath. Grand Piano GP 857 (64’41”). 2020
 
De Amerikaanse componist Alvin Lucier (1931) is een geobsedeerde veteraan experimentalist die onder meer onderzoek doet naar wat geluid in de ruimte doet als deze wordt gereflecteerd door voorwerpen tot theepotten toe wanneer hij sinusgolven produceert. Het gaat hem om akoestische fenomenen en hoe de luisteraar die ervaart. In zijn Music for piano with slow sweet pure wave oscillations XL (een uitgebreidere vorm van het origineel) onderzoekt hij het effect van pianotonen op de van een sinusgolf generator op intense, maar ook op nogal raadselachtige manier met ruim een uur lang bijzondere hoorbare gevolgen.
De uit Monaco komende, nu blijkbaar in de V.S. actieve pianist Nicolas Horvath leende zich voor dit experiment en schept een ongekende klankwereld. Een optreden met muziek van Luctiers heeft evenveel van een installatie als van een concert. 
De muziekwereld heeft behoefte aan mensen als Lucier, ook al produceert hij geen wonderwerken. Maar hij weet wel de verbeelding van de willige luisteraar met zijn hoogst onconventionele en compromisloze uitingen.