Lundquist: Symfonieën nr. 2 ‘….For freedom’ en 5 ’Survival’. Stockholm filharmonisch orkest o.l.v. Stig Westerberg c.q. Umeà symfonie orkest o.l.v. Roy Goodman. Sterling CDM 3006-2 (63’29”). 1972, 1999
De Zweedse componist Torbjörn Iwan Lundquist (1920 - 2000) is enigszins een buitenstaander in de serieuze muziekwereld omdat hij begon als jazzpianist en bandleader. Maar hij nam les bij o.a. Dag Wiren voor compositie en gebruikt in zijn Symfonieën een speciale techniek, waarbij hij uitgaande van een paar motieven grote vormen uit klankblokken opbouwt. Als reactie op de Hongaarse opstand in 1956 begon hij aan de Symfonie nr. 2 ‘for freedom’, maar pas nadat de Sovjets ook de opstand in Tsjechië hadden neergeslagen maakte hij het werk in 1970 af. Deze Symfonie heeft vier delen: ‘Canzona’, ‘Tripla’, ‘Elegia’ en ‘Finale’. Het gaat om een massief, maar ook scherp gefocusseerd werk. In het eerste deel wordt zijn woede kenbaar gemaakt, maar in het vervolg treedt een zekere mate van ontspanning op. De motieven worden verder uitgewerkt en ontstijgen de beklemming.
Als componist van filmmuziek weet Lundquist vaardig te orkestreren en zorgt hij voor een vrij unieke klankvermenging. Stig Westerberg doet alle emoties uit dit werk recht.
De Symfonie nr. 9 is uit 1996 en dankt zijn titel ’Survival’ aan de ge neing van kanker. In deze eendelige compositie is goed die opbouw uit blokken te volgen. Ze zijn gelardeerd met korte instrumentale soli die de muziek iets kamermuzikaals geven. Roy Goodman zorgt met het Umeà symfonie orkest voor een behoorlijke verklanking die echter ook wat ongelijkmatig kllnkt. Waarschijnlijk omdat het om een ‘live’ opname gaat.