CD Recensies

LANG, D.: DAY, THE; WORLD TO COME

Lang, D.: The day; World to come. Maya Beiser (vc), Kate Valk (spr) e.a. Cantaloupe CA 21136 (54’32”). 2017
 
De lijst met opnamen van  werken van de Amerikaanse componist David Lang (1957) op Cantaloupe wordt voortdurend langer. Na composities als ’The village detective’, ‘Wildlife’, ‘The loser’, ‘Love fail’, ‘When I am alone’, ‘Anatomy theater’ en de ’Symphony for broken instruments’ komen hier twee werken aan bod die op verzoek van zijn landgenote, de celliste Maya Beiser werden gecomponeerd als een muzikale reactie op de tragische gebeurtenissen van ‘Nine Eleven’.
Beide werken zijn meditaties over het leven, bezien vanuit verschillend perspectief. In ’The day’ wordt getracht een kroniek van het leven overzien aan de hand van een internet tekst over het onderwerp ‘Ik herinner me dag waarop ik….’ en vervolgt met gedachten waartoe dit leidde. inn de door actrice Kate Valk gesproken tekst bij trekkende cellomelodieën die geleidelijk begeleid door andere instrumentale klanken wordt opgebouwd en verdicht.  
In ‘World  to come’ voegt Beiser met haar eigen stem een echo toe aan haar cellomelodie terwijl geleidelijk de afstand tussen stem en instrument groter wordt als om aan e geven dat lichaam en ziel gescheiden raken op het moment van de dood en eindigt met de strijd om weer verenigd te worden in een vredige post-apocalyptische spirituele wereld. 
De resultaten klinken heel opmerkelijk en bijzonder.