CD Recensies

LABOR: CELLOSONATE NR. 1; THEMA EN VARIATIES VOOR HOORN EN PIANO; VIOOLSONATE

Labor: Cellosonate nr. 1 in A op 7; Thema en variaties voor hoorn en piano op. 10; Vioolsonate nr. 1 in d op. 5. Floris Mijnders (vc), Premysl Vojta (hrn) en Nina Karmon (v) met Oliver Triendl (piano). Capriccio C 5430 (56’11”). 2020
 
Op zoek naar nieuw interessant repertoire dat de moeite waard is, kwam pianist Olivier Triendl terecht bij Josef Labor (1842 - 1924) was een Boheems/Oostenrijkse componist, pianist en organist die de pech had dat hij nadat hij de pokken kreeg als driejarige blind werd, maar zich toch geheel wist te ontwikkelen en met veel muzikale persoonlijkheden in contact kwam. Zo heeft hij o.m. Schönberg nog les gegeven.
In totaal omvat zijn oeuvre tachtig werken en daaruit zijn de drie vroege composities op deze cd geselecteerd. Van Thema en variaties voor hoorn en piano bestaat ook een celloversie, maar hier krijgen we het origineel te horen.
In niets is de horen dat Labor door zijn blindheid was gehandicapt, Misschien is zelfs het tegendeel waar: dat hij zich als gevolg daarvan juist heel erg concentreerde op wat hij zag en voelde.
In ieder geval is dit drietal werken met laatromantische signatuur zeer de moeite waard omdat de componist telkens nieuwe waarden toevoegt aan zijn composities; het repertoire ligt aangenaam in het gehoor en de vier uitvoerenden zetten zich er met veel toewijding voor in.