CD Recensies

LIAPOENOV: PIANOCONCERTEN NR. 1 EN 2; RAPSODIE

Liapoenov: Pianoconcerten nr. 1 in e op. 4 en 2 in E op. 38; Rapsodie over Oekraïnse thema’s op. 28. Hamish Milne met het BBC Schots symfonie orkest o.l.v. Martyn Brabbins. Hyperion CDA 67326 (58’56”). 2002 
 
Liapoenov: Pianoconcerten nr. 1 in e op. 4 en 2 in E op. 38; Rapsodie over Oekraïnse thema’s op. 28. Shorena Tsintsabadze met het Russisch filharmonisch orkest o.l.v. Dmitry Yablonsky. Naxos 8.570783 (58’18”). 2010
 
Sergei Liapoenov (1859 - 1924) werd geboren in Yaroslavi, een stad ten N.O. van Moskou. Over het begin van zijn loopbaan is weinig bekend. Maar in 1878 werd hij door Nikolai Rubinstein uitgenodigd om bij hem aan het Conservatorium in Moskou te komen studeren. Daar viel bij op als een briljante student; tot zijn leraren behoorden Tchaikovsky. Na zijn studie verhuisde de componist naar St. Petersburg waar hij vriendschap s loot met Balakirev die destijds de belangrijke kracht was in in Russisch Nationale School.
Liapunov had een aantal belangrijke functies, maar was ook werkzaam als pianist en dirigent. Hij vond ook tijd om twee Symfonieën, een Vioolconcert, twee Pianoconcerten een Rapsodie en een reeks pianowerken te schrijven.
Hij valt lastig in een duidelijke stilistische vorm te rubriceren, maar in zijn werk zijn duidelijke invloeden van Chopin, Liszt en Balakirev aan te wijzen.
Dat geeft ze meteen een aangenaam karakter. En inderdaad, de ontdekking van dit drietal werken was een aangename belevenis: drie romantische werken met een ziel en alle aspecten die men mag verwachten. Het is altijd van voordeel als een compositie aan de verwachtingen voldoet.
We kunnen daarvan zelfs tweemaal genieten dankzij dit tweetal opnamen. Hamish Milne speelt ze keurig en gaaf, maar ook wat braaf. Shorena Tsintsabadze voegt wat meer Slavisch karakter toe en heeft mijn voorkeur. Ze maakte in 2019 ook een mooie cd met Pianowerken van Schumann, Brahms en Chopin (Ars Produktion ARS 38.303).