CD Recensies

LACAZE: DIVERSE WERKEN

Lacaze: ‘Lam Gods 2’, ‘Voices of Australia’, ‘Archéologos 2’, ‘And then there was the sun in the sky’, ‘Voyelles’, ‘Py’, ‘Les quattre éléments’. Pierre-Yves Artaud (fl), Phillip Peris (didgeridoo), Fuminori Tanada (piano), Michel de Maulne (spr), Quatuor de flûtes Arcadie, Orchestre français de flûtes o.l.v. Pierre-Alain Biget. Solal SOL 005 (59’16”). 2007
 
De Franse componiste Sophie Lacaze (1963) studeerde aanvankelijk op het Conservatorium in Toulouse en vervolgens op de École Normale de Musique in Parijs, waar ze een prijs voor compositie won. Later vervolgde ze haar studie bij Allain Guissin, Philippe Manoury en Antoine Tisné in Frankrijk en bij Franco Donatoni en Ennio Moricone in Italië.
Daarmee niet genoeg engageerde ze zich voor het muziektheater bij Georges Aperghis en de cursussen van Pierre Boulez in het Collège de France. Sindsdien ziet ze het als haar taak om samen te werken met andere solisten en met ensembles om haar muziek ingang te doen vinden op concerten en is ze actief om kinderen vertrouwd te maken met eigentijdse muziek. Ze geeft momenteel onderricht in compositie orkestratie aan het Centre de Pratique Musicale d'Annecy. 
In haar eigen werken legt ze graag een verbinding met de natuur. Daarvoor is de ‘flauto d’auro’ die Maderna gebruikte in zijn werken voor Severino Gazzelloni een ideaal medium.
De composities op deze cd zijn gemaakt voor Pierre-Yves Artaud die daar ware wonderen mee verricht. Lacaze is een fascinerende componiste die heel bijzondere en aparte muziek schrijft. Ik zou best meer van haar willen horen, maar behalve van Voyelles door het Triton ensemble kon ik niets vinden.