CD Recensies

LEDOUX: JAPANSE E-MAILS E.A.

Ledoux: Japanse e-mails. ‘Shô’ uit Album á la jeunesse; ‘Japanse e-mails’ aan Dai Fujikura, Sachiko Nomura, Toshio Hosokawa, ‘Courbe des étoiles’. Nao Momitani. Cypres CYP 8613 (56’ ). 2021
 
Met deze cd worden twee verjaardagen gevierd: De Belgische componist Claude Ledoux werd zestig en het label Cypres bestaat dertig jaar. Hij vestigde een reputatie als verbeeldingsvol toondichter. Zijn oeuvre is niet al te omvangrijk, maar wel heel gevarieerd met o.a. de kameropera Ricciolina uit 1985 en de indrukwekkende Passio secundum Lucam voor sopraan, koor, orgel en elektronica uit 2007. 
Deze cd bevat een stel pianowerken dat ontstond in de periode tussen 1994 en 2017 en is gekozen uit een grote reeks soortgelijke stukken. De Japanse e-mails zijn bedoeld als een soort waarschuwing tegen dit snelle, soms koortsachtige, maar vluchtige communicatiemiddel, waarop de verzender binnen een paar minuten (liefst seconden) antwoord verwacht. 
Met deze knap geconstrueerde pianostukken (waaronder gelukkig een paar die niets met e-mail te maken hebben) poogt de componist de mensen over te halen om weer de traagheid en serieusheid van de geschreven brief terug te vinden. Als nuttig kalmeringsmiddel voor de huidige jachtige wereld.
De muziek van Ledoux is niet makkelijk meteen te begrijpen. Dat geldt zowel voor de uitvoerende als de luisteraar. Dat geldt ook voor de Japans-Belgische pianiste Nao Momitani. Maar de oprechte en toegewijde manier waarop ze dit recital realiseert wekt bewondering en blijkt bij enige malen beluisteren zeer lonend te zijn.