CD Recensies

LIM: ORESTEIA, THE

Lim: Oresteia, The. Elision ensemble o.l.v. Sandro Gorli. Ricordi CRMCD 1030 (48’51”). 1993

 
Niet gering: de in 1966 uit Chinese ouders geboren Australische componiste Liza Lim schreef al op 24-jarige leeftijd haar opera ‘The Oresteia. A memory opera’. Daar werkte ze van 1991-1993 aan en het was het eerste van haar vijf werken voor muziektheater.
De opera is gebaseerd op de bekende trilogie van Aeschylus over de tragische gebeurtenissen in de familie van koning Agamemnon, Ze richtte zich speciaal op de sporen die dit werk later naliet. Daartoe liet ze de centrale elementen uit de geschiedenis weg en concentreerde ze zich op zeven tableaus waarin Orestes, Electra, Cassandra, Clytemnestra en Agamemnon hun moordzuchtige haatgevoelens luchten. en die worden uitgevoerd door een vrij kleine groep zangers en instrumentalisten. Deze worden vervolgens in muziek omgezet, waarbij trouwens niet alleen gezongen, maar ook gezucht, gekucht en gefluisterd. De muziek is er niet doorlopend, maar alleen om het argument te bekrachtigen. De gesproken gedeelten en de dans spelen daarin ook een belangrijke rol.
Het libretto is van Lim zelf en Barne Kosky. Het resultaat maakte een wat fragmentarische indruk, maar het maakt best een krachtige indruk in de uitvoering door het zestien leden tellende, eveneens Australische Elision Ensemble van Sandro Gorli dat is gespecialiseerd in de vertolking van eigentijdse muziek.