CD Recensies

LEIMER: PIANOCONCERT VOOR DE LINKERHAND

Leimer: Pianoconcert voor de linkerhand; Strauss, R.: Panathenäenzug op. 74. Resp. Kurt Leimer het het Philharmonia orkest o.l.v. Herbert von Karajan en met het Neurenberg Symfonie orkest o.l.v. Günter Neidlinger. Coiosseum COL 9200-2 (52’41”). 1954/1972
 
De componist en pianist Kurt Leimer werd in 1920 in Wiesbaden geboren en studeerde in Berlijn bij Wilfried Wolf. Met een beurs kreeg hij ook les van Edwin Fischer. Zijn composities trokken de aandacht en zijn Pianoconcert nr. 4 werd in Carnegie Hall uitgevoerd.
Ondanks een volle concertagenda werd  hij in 1953 directeur van het Salzburg Festival. In 1974 volgde zijn onverwachte dood, maar er werd nog wel een pianoconcours naar hem genoemd.
Zijn Pianoconcert voor de linkerhand uit 1948, geschreven voor Paul Wittgenstein, is een verrassend brok smorgasbord, samengesteld met tal van ingrediënten: Rachmaninov, Ravel, Schulhoff en zelfs Gershwin en Berg. Het is al te makkelijk om daar je neus voor op te halen en er valt veel van te genieten.
Wanneer Richard Strauss een muzikale ekster was, dan stal hij muziek van zichzelf. Zijn Panathenënzug is uit 1928 en werd eveneens geschreven voor Wittgenstein. Ook hier vreemde invloeden, maar nu van Schubert en van zichzelf (Elektra, Rosenkavalier).
Het is een nogal verbijsterend werk, maar Leimer brengt er degelijk structuur in aan. Goed dat tenminste deze herinnering aan hem is bewaard gebleven.