CD Recensies

LASSUS: LAGRIME DI SAN PIETRO, CROUCH

Lassus: ‘Lagrime di San Pietro’. Gallicantus o.l.v. Gabriel Crouch. Signum SIGCD 339 (53’21”). 2013
 
Gedurende heel zijn leven behoorde Orlande de Lassu (1532 – 1594) tot de belangrijkste Europese componisten. Als laatste werk voor zijn dood schiep hij in 1594 in ‘Lagrime di San Pietro’ een verzameling van twintig spirituele madrigalen en een motet voor zeven stemmen a cappella. Een cyclus van intensieve overpeinzingen van sint Petrus nadat hij Christus had verraden. Hij droeg het werk op aan paus Clemens VIII.
In die reeks wordt de woede, spijt en berusting van Petrus heel goed, vol dramatische nuances en met veel harmonische inventiviteit beschreven. In het motet wordt Christus’ antwoord aan de wereld bezongen.
Gallicantus, bestaande uit David Allsopp, Mark Chambers (alto), Nicholas Todd en Christopher Watson (t) en Ricard Bannan en Gabriel Crouch (b) en William Gaunt (bs), zorgt voor een duidelijk en helder klinkende uitvoering waarvan de tekst steeds goed verstaanbaar is en er is gezorgd voor mooie dynamische contrasten. Nog belangrijker is dat de zangers waarachtig de emotionele inhoud overdragen.
Dit werk is ook opgenomen door Herreweghe (Harmonia Mundi HMC 90.1483), Van Nevel (Sony SK 53373) en Rooley (Oiseau Lyre 443.197-2), maar er is reden om aan te nemen dat dit de mooiste versie is.