CD Recensies

LECLAIR: VIOOLCONCERTEN

Leclair:: Vioolconcerten in d op. 7/1, in D op. 10/3, in F op. 10/4 en in g op. 10/6. Simon Standage met Collegium musicum 90. Chsndos CHAN 0589 (59’). 1995

 

Deze uitgave bevat Jean-Marie Leclairs aantrekkelijkste en levendigste werken die met veel elan en ook heel gevoelig zijn gespeeld en die bijzonder duidelijk en evenwichtig zijn opgenomen. De werken als zodanig vertegenwoordigen een hoogtepunt van de achttiende eeuwse viooltechniek met veel akkoordenwerk , snelle loopjes, bewerkelijke versieringen, vliegende arpeggio’s en zo meer.

Standage pakt dat alles virtuoos en soeverein aan, maar hij gunt de bevalligheid van de muziek steeds de eerste plaats. Uit stilistisch oogpunt zijn deze werken interessant door hun mengeling van Italiaanse en Franse stijl. Er zijn unisono’s a la Vivaldi, maar ook Franse dansinvloeden, met name in de middendelen: een paar menuetten in het concert in d, menuetten en rondeau in het concert in g, een paar gavottes met een wisselwerking tussen solo en tutti in het concert in F en verder een bewerkelijke solo in het concert in D. Gelukkig zorgt Standage ook nog voor eigen versieringen in de herhalingen.