CD Recensies

LISZT: PIANOSONATE, RICHTER

Liszt: Pianosonate in b S. 178; Schubert: Pianosonate nr. 6 in e D. 566; Moments musicaux nr. 1 in C, 3 in f en 6 in As D. 780; Chopin: Barcarolle in Fis op. 60. Sviatoslav Richter. BBC Legends BBCL 4146-2 (79’39”). 1965

 

Van de ongetwijfeld vele malen dat Richter de sonate van Liszt liet opnemen, restten ons tot nu toe de versies uit 1971 (Music & Arts CD 760) en uit 1988 (Philips 446.200-2). Naarmate meer en meer geluidsarchieven worden ontsloten is geleidelijk meer moois van hem ter beschikking gekomen. De BBC speelt daarbij een belangrijke rol. Deze opname van gedeelten uit twee recitals tijdens het Aldeburgh festival in respectievelijk juni 1964, 1965 en 1966 is daarvan een fraai en welkom voorbeeld.

Om te beginnen behoort deze nu pas verkrijgbare opname van Liszts sonate tot de mooiste interpretaties van het werk die momenteel op cd verkrijgbaar zijn. Vergelijk hem maar met bijvoorbeeld Pollini, Argerich, Pletnev, Demidenko, Lewis. Alleen al de duidelijke structuur die hij in het werk aanbrengt en de spanning die hij opbouwt en ook waar nodig weer afbouwt. De tempi zijn aan de hoge kant, maar wat een vuur en wat een precisie.

Welkom zijn eveneens de werken van Schubert, natuurlijk vooral van de zelden gehoorde sonate en Chopins Barcarolle. Alleen geluidsperfectionisten kunnen wat aan te merken hebben, want de op diverse locaties – een kerkje en de Jubilee Hall – ontstane opnamen bieden niet wat kwalitatief bij een goed voorbereide studio opname mogelijk is. Het publiek is ook niet muisstil en in de Barcarolle blijkt de vleugel niet optimaal te zijn gestemd. Maar wat zou het bij zoveel blijken van unieke artisticiteit?