CD Recensies

LULLY: ACIS ET GALATÉE

Lully: Acis et Galatée. Jean-Paul Fouchécourt (Acis), Véronique Gens(Galatée), Laurent Naouri (Polyphème), Mireille Delunsch (lÁbondance, Aminte, 1e Naïade), Thierry Félix (Sylvain, Neptune), Howard Crook (Apollon, Télème, Prêtre) e.a. met Les musiciens du Louvre en koor o.l.v. Marc Minkowski. Archiv 453.497-2 (2 cd’s, 106’36”).

 

De laatste en één van de mooiste opera’s, een pastoral héroique uit 1686, van Lully die dringend op een goede opname wachtte. In die behoefte is hiermee voorzien. Het was aan Minkowski toevertrouwd dat hij vooral de dramatiek van het werk naar voren brengt.. Hij geeft veel aandacht aan een zorgvuldige agogische en accentrijke uitwerking van de orkestpartij. Het is alkleen al een genoegen de theorbe zo druk bezig te horen.

Bij de solisten is het vooral de Polyphemus van de heel kernachtige en waar nodig dominante Naouri die grote indruk maakt. Gelukkig is ook het stel gelieven – de gepassioneerde godin Galatée van Gens en de vurige, jonge minaar Acis van Fouchécourt – heel overtuigend. Bij de kleinere rollen verdient Crook als Apollo nog een eervolle vermelding, al kon zijn hoogste register fraaier. Het koor weert zich ook dapper en fraai. Een alternatief is er niet, dus aarzel niet.....