CD Recensies

LISZT: VIA CRUCIS

Liszt: Via crucis S 53. Nederlands kamerkoor en Reinbert de Leeuw (p). Decca 480.5133 (49’29”). 1984

 

Als het niet ging om een zelden opgenomen werk in een bijzondere uitvoering zou het niet de moeite waard zijn om aan deze goedkope heruitgave van Philips 416.649-2 aandacht te besteden. Waarschijnlijk ter gelegenheid van het Lisztjaar 2011.

Aan de andere kant moet de luisteraar in spe wel beseffen dat – hoe ook de verhouding van Liszt tot de kerk was – de kerkmuziek van Liszt hetzelfde effect kan hebben als een zware, met wijn besprenkelde maaltijd waarna men makkelijk in slaap valt.

Onder andere Hyperion heeft eerder gepoogd om die luisteraar op andere gedachten te brengen met een opname van de Corydon Singers onder leiding van Matthew Best en organist Thomas Trotter (CDA 67199). Ook Naxos is op 8.553786 vertegenwoordigd met een opname van het omroepkoor Lugano o.l.v. Diego Fasolis (p).

Gelukkig ontkrachten De Leeuw en de zijnen goeddeels verkeerde opvattingen over de compositie  met een zeer verzorgde en geïnspireerde vertolking. Beluister het ‘Crucifige” in deel 11 als Jezus aan het kruis wordt geslagen. Er wordt gelukkig ook nergens gesentimentaliseerd. Het Nederlands Kamerkoor reageert mooi homogeen en genuanceerd. De pianist begeleidt niet alleen, maar stimuleert ook.

Bij de heruitgave is gelukkig niet bezuinigd op het tekstboekje; de inleidende tekst van Lisztkenner Koos Groen en de volledige tekst zijn afgedrukt. De concurrerende opnamen hebben het voordeel dat ze meer muziek bevatten. Hyperion de Missa choralis, Naxos vier andere koorwerken.

Een voorkeur in dit geval van ‘Wie van de drie’ kan het beste aan de koper worden overgelaten omdat ook een financieel aspect in het geding is.