CD Recensies

LOEWE: BALLADES EN LIEDEREN, BOESCH

Loewe: Edward; Tom der Reimer; Erlkönig; Herr Oluf; Über allen Gipfeln ist Ruh’; Der du vom Himmel bist; Graf Eberstein; Lynceus, der Thürmer, auf Fausts Sternwarte singend’ Süsses Begräbnis; Hinkende Jamben; Die wandelde Glocke; Im Vorübergehen; Der Pilgrim von St Just; Odins Meeresritt, oder Der Schmired auf Helgoland; Die Uhr; Der Wirthin Töchterlein; Meereslechten; Im Sturme; Heimlichkeit; Reiterlied. Florian Boesch (b) en Roger Vignoles (p). Hyperion CDA 67866 (60’50”). 2010

 

Zo verschijnen er sinds de belangrijke bijdrage van Fischer-Dieskau uit 1969-1982 (DG 449.516-2, 2 cd’s) en Hermann Prey (Philips 422.244-2 uit 1972) jarenlang nauwelijks of geen ‘Ballades en Liederen’ van Carl Loewe, zo komen er twee na elkaar: de een van Henk Neven in een gedeeld Loewe/Schumann recital (Onyx ONYX 4052) en deze uitgebreidere keuze van Boesch.

Waar Fischer-Dieskau tot 37 liederen kwam, bracht Neven er 9 en komt Boesch met 20 stuks. Overlappingen zijn onvermijdelijk: de hele serie van Neeven treffen we ook bij Boesch aan.

Ten onrechte is Loewe wel afgedaan als een soort poor man’s Schubert.. De Cantor, organist, gymnasium leraar schreef niet alleen liederen en ballades, hij voerde ze ook zelf in wijde omgeving uit. Hoewel zich ook dramatische teksten onder bevinden, zoals in ‘Edward’ en ‘Herr Oluf’ gaat het in essentie om luchtiger verhalend materiaal dat juist vanwege de naïef en onbekommerde aard aansloeg bij een groot publiek dat Schubert te moeilijk en hoogdravend vond.

Boesch ontpopt zich met zijn warme bariton als een ideale vertolker van dit materiaal dat hij in alle verscheidenheid recht doet. Beluister eens wat extremen, bijvoorbeeld  ‘Edward’, ‘Im Vorübergehen’ en ‘Die Uhr’ om te genieten van de contrasten in het basismateriaal.  Dat hij zich verzekerde van de toegewijde begeleiding van de ervaren Roger Vignoles om zo tot een optimaal geheel te komen, verhoogt de waarde van deze goedklinkende cd.