CD Recensies

LUTOSLAWSKI: CHAIN II EN III; PIANOCONCERT

Lutoslawski: Chain II en III; Pianoconcert. Anne-Sophie Mutter (v) en Krystian Zimerman met het BBC Symfonie orkest o.l.v. Witold Lutoslawski. DG 471.588-2 (60’44”). 1989

 

De drie orkestwerken die bekend werden als Chain werden in het midden van de jaren tachtig gecomponeerd in het kielzog van de Symfonie nr. 3 en ze hebben hun intense muziektaal met dat werk gemeen. De stukken zijn zodanig geconstrueerd dat elk afzonderlijk een eenheid vormt maar dat ze niettemin samenhangen als de schakels van een ketting. Ze bevatten volledig uitgeschreven gedeelten maar ook episodes waarin de instrumentalisten wat ruimte krijgen om te improviseren.

Van dit drietal is nr. 2 het beste geslaagd; oorspronkelijk geschreven voor Pinchas Zukerman, maar enthousiast overal door Anne-Sophie Mutter gespeeld. Zij beschrijft het als “een heel expressief werk met de kleuren van een schilderij van Monet”.

Haar vertolking heeft ook iets speciaals en profiteert van een zeer geëngageerd klinkende orkestpartij die door de componist zelf is uitgewerkt en geleid. Voor diens Pianoconcert is naast  Lortie (Chandos CHSA 5098) en Andsnes (EMI264.182-2) niemand geschikter dan Krystian Zimerman en met de componist aan het roer in hij feitelijk te prefereren.