CD Recensies

LIEBERSON: NERUDA- EN RILKE SONGS

Lieberson: Neruda songs nr. 1-5. Lorraine Hunt met het Boston symfonie orkest o.l.v. James Levine. Nonesuch 7559-79954-2 (31’47”). 2005

 

Lieberson: Songs on poems by Rilke nr. 1-5; The six realms; Hoornconcert. Resp. Lorraine Hunt en Peter Serkin; William Purvis c.q. Michaela Fukacova met het Odense symfonie orkest o.l.v. Donald Palma/Justin Brown. Bridge BRIDGE 9178 (62’57”). 2005

 

De Amerikaanse componist Peter Lieberson (1946-2011) ontmoette in 1997 met zijn tweede vrouw het Santa Fe waar ze deelnam aan een productie van zijn Ashoka’s dream. In 1999 trouwde hij na van zijn eerste vrouw gescheiden te zijn met haar en hij wijdde daarna een groot deel van zijn scheppend werk aan composities voor haar. Eerst kwamen de 5 Neruda Songs, later de 5 Songs on poems by Rilke en tot slot de Songs of love and sorrow.

Alles bestemd voor de briljante mezzo Lorraine Hunt (1954-2006) die aan borstkanker bezweek. Hij sloeg in deze werken een letterlijk heel andere toon aan dan in eerdere composities die een rigoureuzer, verstandelijker, complexer karakter bezitten. Hier opent hij de sluizen van een gevoelige lyriek die heel oprecht aandoet. Het cerebrale karakter van Liebersons eerdere werken is op een hartverwarmende manier vermenselijkt en heeft zelfs sensuele trekken gekregen. Het resultaat is wel omschreven als “Alban Berg ontmoet Manuel de Falla”. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat feitelijk de zangeres deze muziek pas echt ‘humaniseert’. 

Dat de zangeres al materiaal ontroerend mooi vertolkt, zal nauwelijks nader betoog behoeven. Jammer hooguit dat de Nonesuch uitgave maar iets meer dan een half uur muziek bevat. Daar hadden best meer liederen bij gekund.