CD Recensies

LYAPUNOV: PIANOCONCERTEN NR. 1, 2; RAPSODIE

Lyapunov: Pianoconcerten nr. 1 in Es op. 4 en 2 in E op. 38; Rapsodie over Oekraïnse thema’s op. 18. Hamish Milne met het BBC Schots symfonie orkest o.l.v. Martyn Brabbins. Hyperion CDA 67326 (58’43”). 2002

 

Dit is uitgave nummer 30 in de lofwaardige reeks met Romantische Pianoconcerten van Hyperion. Aardig zoveel werken als worden opgespoord, nog aardiger dat pianisten en orkesten bereid worden gevonden om ze uit te voeren.

Hier komt Sergei Lyupanov (1859-1924) aan bod met twee Pianoconcerten waarvan het tweede weliswaar twintigste eeuws is (uit 1909) en de Rapsodie ook (1907), maar in de geest nog helemaal negentiende eeuws. Daarmee is meteen de hele literatuur voor piano en orkest van deze componist vastgelegd.

Wat mogen we verwachten? Een typisch Russisch melodisch aroma, kleurige orkestratie en een sonore solopartij. De componist leerde het vak bij Balakirev, verlangt fikse virtuoze prestaties van de solist, oriënteerde zich op Liszt voor een multi-sectionele indeling, schuwde  volksmuziekinvloeden niet en maakte daar mooie cadensen voor.

Voor de uitvoeringen werden mensen met ervaring op het gebied van Russische muziek gekozen. Milne nam al behoorlijk wat van Medtner op en ook iets van Alexandrov en voor zover dat iets zegt, Brabbins studeerde directie in St. Petersburg.

De uitvoeringen zijn goed voorbereid en fraai gerealiseerd. Wel is er wat het Tweede concert betreft geduchte concurrentie van Howard Shelley op Chandos CHAN 9808, maar daar is sprake van een andere, ook best interessante combinatie met Symfonie nr. 1 en de Polonaise op. 16.