CD Recensies

LASSUS: CANZONIERE DI MESSER FRANCESCO PETRARCA, IL (GED.)

Lassus: Il canzoniere di Messer Francesco Petrarca (gedeelten). Huelgas ensemble o.l.v. Paul van Nevel. Harmonia Mundi HMC 90.1828 (51’33”). 2003

 

Petrarca’s veertiende eeuwse verzameling van 366 gedichten onder de titel Il canzoniere ontvlamde de verbeelding van de vijftiende eeuwse componisten uit de Vlaams/Franse school en ze werden alle op muziek gezet.

De rijke verbeeldingskracht die uit deze introspectieve, melancholieke dichterlijke taal sprak, raakte ook een speciale muzikale snaar van Orlandus Lassus in Venetië en hij zette meer dan zestig van deze gedichten op muziek.

Voor dit programma koos Van Nevel er daarvan tien uit. Uit zijn vertolkingen spreekt niet alleen de rijkdom en de gevoelsexpressie van het materiaal, maar ook de verscheidenheid daarvan die heel goed tot zijn recht komt tot in de verfijnde begeleiding toe.

Probeer meteen ‘Cantai, hor piango’ (ik zong en nu huil ik): stralend, met prachtige blokfluiten en dezelfde subtiliteit die het instrumentaal ensemble levert als decor bij ‘I’vo piangendo’ (ik rouw om mijn verleden) tot besluit.

De meeste nummers zijn vijfdelig, maar ‘S’una fede amorosa’ (over het constante karakter en de passie in de liefde) is vijfdelig. Zelfs ‘Là ver l’aurora’ (rond zonsopgang) over het begin van de lente klinkt licht treurig.

Alles is hier voortreffelijk uitgevoerd en opgenomen zodat de luisteraar toch in een vrolijke stemming komt.