CD Recensies

LASSUS: LAMENTATIONES JEREMIAE; REQUIEM E.A.

Lassus: Lamentationes Jeremiae a 5; Aurora lucis rutilat; Surgens Jesus; Christus resurgens; Regina caeli; Magnificat super aurora lucis rutilat; Requiem. Pro cantione antiqua o.l.v. Bruno Turner. Hyperion CDA 66321/2 (2 cd’s, 2u. 10’06”). 1981 

 

Jaren gelden behoorde Bruno Turner tot de graag geziene en gehoorde gasten op Europese oude muziek festivals en het is goed dat het nodige van zijn goede werk nog steeds voorhanden is. 

De geschakeerde werken die hier zijn samengebracht krijgen alle een expressieve, vitale en mooi afgewerkte vertolking. Gelukkig klinkt ook de opname ruimtelijk en warm van toon, waardoor het geheel een geslaagde indruk maakt, mooier dan wat Herreweghe met de Chapelle royale op Harmonia Mundi liet horen.

Het Requiem is één van de drie Missae pro defunctis van de componist waarin deze zowel het offer dat Christus bracht als de menselijke sterflijkheid wordt gevierd. Stephen Cleobury (Signum SIGCD 076) wijdde zich ook mooi aan deze materie.

Afzonderlijk zijn de voor Witte Donderdag 1585 bedoelde Klaagzangen van Jeremiah van Turner verkrijgbaar op Regis RRC 1123.