CD Recensies

LASSUS: PSALMI DAVIDIS POENITENTIALES

Lassus: Psalmi Davidis poenitentiales nr. 1-7. Henry’s Eight o.l.v. Jonathan Brown. Hyperion CDD 22056 (2 cd’s, 2u. 22’26”). 1997

 

De zeven Boetepsalmen (nr. 6, 32, 38, 51, 102, 130, 148 en 150, het tweetal laatste gecombineerd als Psalmi laudati) werden voorgedragen na de laudes (het ochtendgebed) op de vrijdagen in de vastentijd.

Lassus’ treffend klaaglijke toonzettingen verschenen kort na zijn benoeming aan het hof in München, hoewel ze waarschijnlijk al eerder waren geschreven.

Henry’s Eight zingen a cappella en op hun ensemblezang valt qua intonatie, homogeniteit en tempokeus niets aan te merken. De muziek klinkt precies goed, zonder enige emotionele overdrijving, maar ook zonder sporen van expressieve tekorten.

De melodielijnen zijn mooi getrokken en op het geheel valt eigenlijk niets aan te merken. De in St. Jude-on-the-hill in Hampstead gemaakte opname zorgt voor veel helderheid en een goede akoestische ambiance.

De beste alternatieve opname komt van Herreweghe (Harmonia Mundi HMC 90.1831/2), maar blijft vergeleken met de Engelse uitgave net iets achter.