CD Recensies

LISZT: VALSE IMPROMPTU; CAPRICCIO ALLA TURCA; LA DANZA E.A.

Liszt: Valse impromptu S 213; Capriccio alla Turca S 388; La leggierezza S 144; Hongaarse rapsodieën S 244 nr. 6 in Des, 10 in E, 11 in a en 12 in cis; Liebestraum in As S 541/3; Galop russe S 478i; La danza S 424/9; Grand galop chromatique S 219. Vanessa Benelli Mosell. Brilliant Classics 94357 (65’09”). 2012

 

Voor de met vliegende vaandels met het programma Virtuoze pianomuziek (zie rubriek ‘CD Verzamelprogramma’s’ onder B) begonnen cd loopbaan van Vanessa Benelli Mosell is het wel logisch om vervolgens met dit Lisztrecital te vervolgen en opnieuw te imponeren. In technisch opzicht biedt het programma waarin ze heel wijs niet de overbekende Sonate, de Mephistowalsen en late werken integreerde is haar spel om door een ringetje te halen. Een verbluffende Fingerfertigkeit is haar kenmerk. Vandaar dat de in dit opzicht vooral lichtere werken er het beste van af komen.

Natuurlijk is een gave afwerking van technische details een beginvoorwaarde voor een geslaagde interpretatie en worden we op dit punt haast meer dan volledig bediend. Belangrijker is dat dit gave technische kader ook wordt aangevuld met telkens de juiste expressie. Daarvan is hier gelukkig sprake zodat men niet alleen virtuoze hoogstandjes krijgt voorgezet, maar volledige klankbeelden waarmee de componist recht wordt gedaan. Zo wordt sprake van een puur pianistisch feest met een dominante Liszt Light sfeer.