CD Recensies

LANG, D.: LITTLE MATCH GIRL PASSION, THE

Lang, D.: The little match girl passion; For love is strong; I lie; Evening morning day; Again. Theatre of voices c.q. Ars Nova Kopenhagen o.l.v. Paul Hillier. Harmonia Mundi HMU 80.7496 (65’07”). 2008

 

“Wat me tot Het meisje met de zwavelstokjes aantrok, is het feit dat de kracht van het sprookje niet in het verhaal zelf schuilt, maar in het feit dat verschrikking en schoonheid voortdurend in hun tegendeel verkeren. Andersen vertelt dat sprookje als een soort parabel en stelt het lijden van het meisje in religieus en moreel opzicht gelijk aan het lijden van Jezus.”

Het gaat inderdaad om een kort, ongeveer vijfendertig minuten durend ontroerend werk in vijftien korte fragmenten voor kamerkoor en vier stemmen met wat eenvoudig slagwerk waarmee de componist in 2008 de Pulitzer prijs voor de menselijkheid van het verhaal won. Het door de componist zelf geschreven libretto gaat inderdaad terug tot Andersen, maar in diens kielzog ook tot Paulli en Picander en maakt ook gebruik van fragmenten uit Bachs Matthäus Passion.

Vier stemmen weven gestamelde, elkaar overlappende tekstfragmenten met daartussen momenten voor bezinning. Het effect is biologerend. De uitvoering is een triomf voor Hilliers vier solisten die foutloos hun deel voordragen en zichzelf een beetje in de geest van de tintinnabulerende Pärt begeleiden op slagwerkinstrumenten.

Via David Lang is een ontmoeting tussen Bach en Andersen gearrangeerd, maar zoals het vaak bij gearrangeerde huwelijken gaat is het resultaat nogal ééndimensionaal. Wel horen we een heel andere Lang dan in de werken uit zijn ‘Bang on a can’ periode. Voor het overige wikkelde Helmut Lachenmann al in 2001 Andersens sprookje als theaterwerk overtuigender af.

Ook de vier overige werken hebben een Bijbelse achtergrond: aan For love is strong ligt het Hooglied ten grondslag, aan Evening Morning Day het eerste boek Genesis en aan Again Ecclesiastes.