CD Recensies

MOZART: SCHULDIGKEIT DES ERSTEN GEBOTS, DIE

Mozart: Die Schuldigkeit des ersten Gebots KV 35. Allan Clayton (t), Andrew Kennedy (t), Sophie Bevan (s), Sarah Fox (s), Cora Burggraaf (ms) met het Orchestra of Classical Opera o.l.v. Ian Page. Signum SIGCD 343 (2 cd’s, 84’42”). 2012

 

We schrijven 1767 wanneer de elfjarige Mozart zijn bijdrage aan dit Geistiges Singspiel in drei Teilen schrijft. Alleen het eerste deel is van Mozart, de rest van Michael Haydn en Anton Adlgasser. Het allegorische verhaal van De verplichtingen van het eerste gebod op tekst van Ignaz Weiser behelst de pogingen van De geest van het Christendom (Andrew Kennedy, Der Christgeist) om samen met de Goddelijke Gerechtigheid (Cora Burggraaf, Die göttliche Gerechtigkeit) en de Goddelijke Vergeving (Sarah Fox, Die göttliche Barmherzigkeit) het hart hopen de veroveren van een slapende Christin (Allen Clayton, Ein lauer Christ). Daarbij wordt tegenstand geboden door de Geest der Wereldwijsheid (Sophie Bevan, Der Weltgeist) die toont hoe aangenaam het is om wereldse genoegens na te jagen. Hoe dat tenslotte afloopt, zal wel duidelijk zijn.

De mooi, vol georkestreerde muziek is in al zijn tere schoonheid mooi beschrijvend met een paar dynamische momenten als simpele schildering van de condition humaine

Interessant is hoe op het tweede schijfje een ongeveer tien minuten durende reportage uit de opnamestudio is gegeven plus het libretto en beschrijving. Niet elke computer blijkt daar toegang toe te geven helaas.

Met een over de hele linie puike bezetting en heel goede begeleiding is het een puur genoegen om naar deze onbekende, niet eens zo naïeve muziek te luisteren.

Het is goed te weten dat het hier om het begin van een serie van twintig opnamen gaat; de eerstvolgende, reeds verschenen uitgave is gewijd aan Mitridate (SIGCD 343).