CD Recensies

MATTEIS: FALSE CONSONANCES OF MELANCHOLY; AYRES

Matteis: False consonances of melancholy (ged); Ayres.   Amandine Beyer en Gli Incogniti. Zig-Zag Territoires ZZT 09080-2 (72’42”). 2009

 

Volgens Wikipedia was Nicola Matteis (ca. 1670 tot na 1714) de eerste, uit Napels stammende barokviolist die zich na een verblijf in Duitsland als tijdgenoot van Biber in Londen vestigde. Daar en in muziekencyclopedieën is meer over hem na te lezen. Maar het is natuurlijk veel beter en aanlokkelijker om naar zijn muziek te luisteren.

Hij schijnt fantastisch te hebben kunnen improviseren en zijn stijl is uitgesproken Italiaans, zij het met wat ruwe kantjes in zijn bij voorkeur vrij korte, tot suites aaneengeregen stukken. Veel verdient een nadere verklaring, maar Amandine Beyer, gambist Baldomero Barciela, gitarist Ronaldo Lopes, theorbespeler Frsancesco Romano en klaveciniste Anna Fontana spelen de in totaal veertig deeltjes in de juiste stijlopvatting, virtuoos en met veel gevoel voor nuancen zodat het niet alleen melancholiek klinkt. Bezien vanuit het standpunt van pure musiceervreugde is dit een aantrekkelijke uitgave met de verhelderende functie niche repertoire aan het licht te brengen.